vip bayan

Artvin Evden Eve Nakliye Ardanuç Evden Eve Nakliye Arvahi Evden Eve Nakliye Borçka Evden Eve Nakliye Hopa Evden Eve Nakliye Kemalpaşa Evden Eve Nakliye Murgul Evden Eve Nakliye Şavsat Evden Eve Nakliye Yusufeli Evden Eve Nakliye

petshop
09 Ekim 2023 - Pazartesi

İnsan ve Eğitim

“Bir yıllık plan yapıyorsan pirinç ek. On yıllık plan yapıyorsan ağaç dik. Yüz yıllık plan yapıyorsan insan yetiştir.”

Yazar - Gürsel Yıldız
Okuma Süresi: 4 dk.
Gürsel Yıldız

Gürsel Yıldız

-
Google News

Ülkemizdeki bütün okullar bu yılki yeni eğitim - öğretim yılına başlamış bulunuyor. Diğer bir adı da terbiye olan eğitim, insan için önemli bir faaliyettir. Peygamberler bunun için gönderilmiş, kitaplar bunun için indirilmiş, insanlar bunun için okumuş, bunun için yazmış, gecesini gündüzüne katarak bunun için çalışmışlardır.        

Eğitimin hedefi; insana, kedisine ve mensubu bulunduğu milletine lazım olan bilgiyi vermek, ona hayatta lazım olacak olan beceriyi kazandırmak, onu yüksek değerlere sahip kılmak kötü alışkanlıklardan ve davranışlardan korumak, iyi alışkanlıklar ve davranışlar kazandırmak şeklinde belirlenmiştir.

     Eğitim, ailede, okulda, fabrikada, kışlada, hülasa her yerde olabilir. Fakat okullar, insanların eğitim ve öğretimi için en elverişli kurum ve kuruluşlardır. Yaşa göre gerekli bilgiler orada öğrenilir, arkadaş akran orada kazanılır. Büyük, küçük sevgisi, hoşgörü ve dostluk orada kurulur. Yasalara, kurallara, törelere ve karşılıklı hak ve hukuka saygı orada alışkanlık haline gelir. Hayat için her şey orada öğrenilir.  Bu konuda Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu büyük devlet adamı ve başöğretmen Mustafa kemal ATATÜRK  “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” demek suretiyle ilim, fen ve bilgi sahibi olmanın üstünlüğünü en güzel bir şekilde ifade etmiştir. Başka bir sözünde de Atatürk; “Okul, genç dimağlara insanlığı, saygıyı, millete ve memlekete sevgiyi ve istiklal şerefini öğrettir.”demek suretiyle okulun ve okumanın ilim ve irfan sahibi olmanın önemini vurgulamıştır.

Bir Çin atasözünde ise insan eğitmenin önemi şu şekilde belirtilmektedir:

“Bir yıllık plan yapıyorsan pirinç ek.

 On yıllık plan yapıyorsan ağaç dik.

Yüz yıllık plan yapıyorsan insan yetiştir.”

Milletler geleceklerini, yetiştirdikleri nesille eğitim ve öğretime gereken önemi vererek, onları en güzel bir şekilde eğiterek garanti altın alır. Bunun için eğitim ve öğretime gereken önemi vermek millet olarak en büyük görevimiz olmalıdır. Millet olarak okumayan bir toplumuz. Uluslararası okuma becerisinde gelişim projesi  (PIRLS) çerçevesinde, 35 ülkede ilköğretim 4. sınıf öğrenciler arasında yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye’de 62 ilde 154 ilköğretim okulunda toplam 5390 öğrenci arasında yapılan ankete göre, Türk öğrencilerinin okuma becerilerinin uluslar arası standartlarının altında olduğu tespit edilmiştir. Buna göre Türkiye 35 ülke arasında 28. sıradadır. Bu ülkemiz için üzücü bir durumdur, Bu iç karartıcı tablayı değiştirmek siz anne ve babalara, özellikle biz eğitimcilere çok büyük görevler düşmektedir.       Dünyada yapılan istatistiklere göre bugünün gençliği; karşısında eli sopalı, despot bir eğitimciyi, ne de her şeyi hoş gören bir eğitimciyi istemiyor. Onun isteği yerinde ikaz edebilen ve yerinde sevebilen yapıcı bir eğitimciyi istemektedir. İlmine göre amel etmeyen eğitimcilerin yapacakları davetler tesirli olmaz. Bunun için eğitimde sevgiyi baş tacı yapmalıyız. Sıcak suyun buzu erittiği gibi sevgi de hataları yok eder. Sirkenin balı bozduğu gibi kötü hareket ve alışkanlıklar, sözler sevgiyi yok eder bitirir. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği kesintisiz, geçmişi ile geleceğini sentezleyen, çağdaş bir eğitimle sağlanacaktır. Çocuklarımızın en iyi bir şekilde yetişebilmesi için iyi bir eğitim almaları gerekmektedir. İyi bir eğitimle çocuklarımız, ülkemizin daha iyi yerlere gelmesini sağlayacaklardır. Bu biz eğitimcilerin temel hedefi olmalıdır.              

Bu duygularla yazımı; Yunus EMRENİN şu dizeleri ile bitirmek istiyorum.

                        İlim ilim bilmektir,                                           

                        İlim kendin bilmektir.

                        Sen kendini bilmezsin

                        Ya nice okumaktır.

 

                        Yeni eğitim-öğretim yılının hayırlara vesile olmasını ve başarılı bir şekilde geçmesini diliyorum

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
mecidiyekoyilan.com sisliclub.com bakirkoynet.com halkalibeste.com avcilartasarim.com sirintepeevleri.com bahcesehirkonut.com taksimpark.com besiktastayim.net kartalpartnerler.com mykadikoy.com umraniyeilan.com anadoluchat.com maltepeozel.com ankabeylikduzu.com opendik.com avrupasabah.com kocaeligrafiktasarim.com niceantalya.com atakoykbb.com eskisehireleman.com muglafethiye.com sakaryagunlukkiralik.com muglalilaremlak.com malatyayolyardim.com denizliavize.com konyakonutborsasi.com kayseriliforumu.com ankaraenglishtime.com bursawikipedia.com neizm.com