Karavezir Seyit Mehmet Paşa’nın Vefatının 244. Yıldönümü

Bugün 20 Şubat, Gülşehir’in kurucusu Karavezir Silahtar Seyit Mehmet Paşa’nın 244. ölüm yıldönümü.

Gülşehir Yayın: 19 Şubat 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 19.02.2025 23:09:00
Editör - Ayhan Uzkan
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Bugün 20 Şubat, Gülşehir’in kurucusu Karavezir Silahtar Seyit Mehmet Paşa’nın vefatının 244. sene-i devriyesi.

Karavezir Silahdar Seyyid Mehmet Paşa kimdir?

1735'te Arapsun Köyünde doğmuştur. 1747'de 12 yaşında İstanbul'a gelmiştir. "Aşçıbaşı" diye şöhreti olan Sürre emini Süleyman Ağa dayısı olduğundan, kendisini helvahaneye (saray mutfağı) çırak olarak aldırmıştır.

Süleyman Ağa, yeğeninin eğitimi ve tahsilini yakın dostlarından olup yeniçeri ocağı subaylarından Hacı Odabaşı'ya havale etmiştir. Seyyid Mehmet 5 yıl kadar Hacı Odabaşı'nın nezareti altında eğitim almış, bir müddet dayısının hizmetinde bulunmuş ve dayısının ölümü üzerine 1173'de zülüflü baltacılar ocağına kaydedilmiştir.

Seyyid Mehmet, bu ocakta da okumaya ve kitabete önem verip eğitimini ilerletmiş ve bu nedenle 1761'de Enderun’da hazine odasına alınmıştır. Eğitimi nedeniyle de 9 Mart 1762'de hazine odası ikinci yazıcılığı görevi verilmiştir. Bu sırada Seyyid Mehmet Efendi'nin kardeşi Helvacı Mustafa Ağa veliaht Abdülhamid'in kahvecibaşılığında bulunmakta ve veliahdın işlerinin baş idarecisi olduğu için Seyyid Mehmet Efendi de o tarihlerde Abdülhamid'e bağlanmıştır.

1.Abdülhamit 21 Ocak 1774'te tahta çıkınca Seyyid Mehmet Efendi 20 Şubat 1774'te has odaya nakledilerek mabeyinci ve yirmi bir gün sonra hazine kethüdası ve 4 Mart 1775'te de padişahın silahtarı olmuştur.

22 Ağustos 1779'da Sultan I. Abdülhamit Beşiktaş sarayında iken yeni sadrazam olarak Silahdar Karavezir Seyyid Mehmet Paşa'ya mühr-i humayunu vermiştir. Bir buçuk sene süren (18 ay 11 gün) sadrazamlık döneminde Silahdar Karavezir Seyyid Mehmet Paşa'nın bazı reformcu icraat ve faaliyeti görülmüştür.

20 Şubat 1781 tarihinde geçirdiği bir hastalık nedeniyle 45 yaşında vefat etmiştir. Cenazesi, İstanbul Bahçekapı’da bulunan 1. Abdülhamit Han’ın türbesi yanına defnedilmiştir.

I. Abdülhamit kendisini çok sevmiş ve itimat göstermiş, hizmetinden memnun kalmış ve hastalığı esnasında bizzat ziyaretine gelmiştir.

Karavezir Seyyid Mehmet Paşa’nın en önemli hayratı doğduğu köy olan Arapsun’da yaptırdığı külliyedir. Damat İbrahim Paşa’nın Muşkara’yı Nevşehir yapması örneğinden hareket eden Karavezir Seyyid Mehmet Paşa, Nevşehir’e 20 km. uzaklıktaki Arapsun’un adını Gülşehir olarak değiştirmiştir.

Gülşehir’İ kalkındırmak amacı ile cami, dershaneli medrese (şimdiki kütüphane), hamam ve köyün çeşitli yerlerinde altı çeşme yaptırmıştır.

Karavezir Seyyid Mehmet Paşa, Gülşehir’e derbend statüsü kazandırarak vergilerde indirim sağlamış ve daha sonra bir kadı tayiniyle buranın bir kaza merkezi olmasını temin etmiştir. Onun koyduğu isim uzun yıllar yaygınlık kazanamamış, Gülşehir adı 1948 yılından itibaren resmî olarak kullanılmaya başlanmıştır

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.